Elaisa van der Kust: ex-danseres van Untold, where is she now?

Elaisa van der Kust: ex-danseres van Untold, where is she now?

Mijn naam is Elaisa van der Kust en ik ben geboren en getogen in Amsterdam.

Op 16 jarige leeftijd raakte ik op het Art & Entertainment College Amsterdam voor het eerst in aanraking met academische dansvormen zoals; klassiek ballet, Jazz, modern en modern Jazz ik. Een laat komer maar een snelle bloeier.

In mijn tweede jaar van de dansopleiding leerde ik de Alvin Ailey American Dance Theater’ kennen. Ik raakte diep geinpireerd en begon me meer in deze company en de legacy van Alvin Ailey te verdiepen. De dansers wisten mij zo te inspireren, dat ik een doel voor mezelf stelde, “Ooit moet ik ook komen waar deze dansers nu zijn!

In mijn tweede schooljaar deed ik auditie voor een cultureelgerelateerde dans en theater company genaamd ”Untold Empowerment”. Ik danste vier jaar lang voor deze company en tourde door binnen- en buitenland o.a Suriname en Engeland. Mijn ervaring met deze company bracht mij dichter bij mezelf, mijn roots en versterkte het mijn visie als danser door de kracht van mijn geschiedenis en kunst die ik bezit.

Door mijn connectie met Afro gerelateerde dansstijlen zocht ik in 2014 een platform voor jongeren die zich wilden uiten in Afro dansstijl. Met deze ingeving organiseerde ik de eerste Afro Dance Battle in Amsterdam (Zuid Oost, No Limit) en vond in december van dat jaar de tweede editie plaats in het Bijlmer Parktheater.

Na het succesvol afronden van mijn vier jarige dansopleiding op het Art & Enterainment College Amsterdam, ben ik mijn dansstudie gaan vervolgen op het Intstitut de Formation Professionnelle Rick Odums te Parijs. Deze studie richt zich vooral op Jazz dans, klassiek ballet en de Graham & Horton techniek.  Tijdens het beoefenen van deze stijlen ondekte ik passie in de vormgeving van het lichaam met de Horton techniek. De horton techniek is een bekende moderne danstechniek die vooral wordt toegepast in één van de grootste moderne dansgezelschappen in de Amerika (New York), The Alvin Ailey American Dance Theater’.

In de zomer van 2015 werd ik toegelaten tot mijn droom school ‘The Ailey School’ de officiele schhol van The Alvin Ailey American Dance Theater, na dat ik auditie deed in Parijs. Binnen een korte tijd zat ik in New York en volgde ik de ‘Independent Study Program’ op The Ailey School. Een jaar later deed ik opnieuw auditie, maar dit voor de Scholarship Program en ontving ik een full tuition level 2 Scholarship.

In 2018 studeerde ik af van The Ailey en ben ik momenteel werkende in New York als professioneel danser. Ik ben een company member van ‘Urban Bush Women’, ‘Oyu Oro Afro Cuban Experimental Dance Ensemble’ en werk als apprentice voor Ronald K. Brown, ‘Evidence A Dance Company’.

Ik werk hard om mijn dromen na te jagen als danser/ artiest in New York, maar ik zal nooit vergeten wat mijn thuis basis is en wat mij hier naar New York heeft geleid. Ik blijf mij daarom ook focussen op de African Diaspora en de Afro gerelateerde danstechnieken die daarbij horen. Dit doe ik d.m.v. het constant lessen te volgen in deze techniekenen het bestuderen van de geschiedenis van deze Afro gerelateerde danstechnieken.

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.