African Diaspora Performing Arts Festival

African Diaspora Performing Arts Festival

Untold heeft in november 2018 haar 1e African Diaspora Performing Arts Festival project succesvol georganiseerd. Dit project is hét interdisciplinaire festival waar bezoekers deel kunnen nemen aan en kennis kunnen maken met Afrikaanse kunstvormen. De tweede editie dit jaar staat in het teken van: connecting with authentic Africa.
Op het festival zijn internationale uitwisselingsprogramma’s een belangrijk en vast onderdeel van het aanbod van Untold. Het opzetten en uitvoeren van het African Diaspora Performance Arts Festival is uniek in Amsterdam. Het festival kenmerkt zich door de verbinding die wordt gelegd tussen verschillende West-Afrikaanse en Afro-Caribische kunstvormen. Daarbij worden nieuwe stijlen zoals Afro dance naar voren gebracht. Naast dat traditionele kunstvormen van het continent een podium krijgen, wordt ook aandacht geschonken aan de verbinding met hedendaagse kunstvormen. Dit maakt het festival vernieuwend, vooruitstrevend en uniek. Untold realiseert hiermee een interdisciplinair festival waarbij Afrikaanse kunstvormen centraal staan. Het African Diaspora Performing Arts Festival 2019 vindt plaats van 8 tot 10 november 2019 in het Bijlmer Parktheater.
Fotograaf: Les Adu

 

Programma

Tijdens het African Diaspora Performing Arts Festival 2019 staan er diverse interessante workshops en voorstellingen op het programma, verdeeld over 3 dagen.
Symposium Eduntold
Het middagprogramma op vrijdag 8 november start met een symposium Eduntold.
Inloop: 15:00u | Aanvang: 15:30u
Gratis toegankelijk
Theatervoorstelling SREKA
Tijdens het avondprogramma op vrijdag 8 november wordt Sreka opnieuw gepresenteerd. Sreka gaat over Regillio, een jongeman die is opgegroeid in de Bijlmer en wordt achtervolgd door zijn voorouders en Winti’s. Hij wordt geconfronteerd met zijn eigen levensvragen. Na een avond stappen krijgt hij bezoek van zijn Kabra’s (voorouders), die hem mee terugnemen naar West-Afrika. Ze tonen hem de geschiedenis van de Afrikanen in de diaspora. Ze laten hem zien hoe hij weer spiritueel in balans kan komen en zo zijn eigen kracht ontdekt. Hiervoor moet hij een Sreka ondergaan. Deze voorstelling staat onder leiding van Otmar Watson. Geregisseerd door Dorothy Blokland en gechoreografeerd door Desta Deekman (hoofdchoreograaf) en Serge Koffi. De muzikale arrangeur is Orlando Ceder en de verhaallijn werd ondersteund door Marian Markelo. Ook staan de volgende acts en artiesten op het programma: King’s Art o.l.v. Serge Dodo uit Ivoorkust, Fievre de Africaine en Mystikalz.
Inloop: 19:00u | Aanvang: 20:00u
Entree: €16
Muziektheatervoorstelling KRA door Black Harmony

Black Harmony zal op zaterdag 9 november hun muziektheatervoorstelling KRA presenteren tijdens het African Diaspora Performing Arts Festival i.s.m. Untold.

Met de voorstelling KRA vertelt Black Harmony een bijzonder verhaal over Afrikaanse koningen en de rol van de zwarte man. Hierbij wordt er een connectie gemaakt met spiritualiteit. Een muziek- en theatervoorstelling waarbij verhalen kenbaar worden gemaakt over deze vergeten royalty’s en dat zij nog voortleven in de zwarte man. De stereotypes die er zijn over de Afro-Surinaamse godsdienst genaamd Winti en de zwarte man worden op een theatrale manier vertoond aan het publiek. Door middel van live muziek, zang en dans wordt het verhaal van een zwarte man verteld die op zoek is naar zichzelf. Met KRA wilt Black Harmony het hebben over een levenswijze en een eigenheid dat je met je meedraagt en waar je van bewust moet zijn.
Verder zijn er die avond diverse performances van internationale dansgroepen.
Inloop: 19:00u | Aanvang: 20:00u
Entree: €16
Afrodance workshops, showcase & premiere UMUNTU

Op zaterdagmiddag 9 en zondagmiddag 10 november zullen er ook diverse Afrikaanse dansworkshops en muziekworkshops plaatsvinden in de studio’s. 

Zaterdag 9 november 2019
15:00 – 16:00 uur Workshop Sabbar en Workshop Afrodance
16:00 – 17:00 uur Workshop Afrodance en workshop Sabbar
17:00 – 18:00 uur Workshop Ivoriaanse dans van Serge Dodo
17:00 – 18:00 uur Workshop Afropop o.l.v. Africa in The Hague festival
Zondag 10 november 2019
Studio’s 1, 2 en 3
12:00 – 15:00 uur 3 Afro-Surinaamse muziekworkshops van Black Harmony
12:00 – 15:00 uur 3 West-Afrikaanse muziekworkshops van Wulabakan
12:00 – 15:00 uur 3 Steelpan muziekworkshops van Bijlmer Steelband
Entree is gratis
In het avondprogramma van zondag 10 november staat er een showcase op het programma, speciaal voor jongeren, waarin lokale groepen uit Amsterdam hun acts zullen presenteren aan het publiek.
Ook vindt de premiere plaats van de muziekshowcase Eternity Percussion, genaamd UMUNTU.
Inloop: 15:00u | Aanvang: 16:00u
Entree: €5 Tickets via Bijlmer Parktheater
Op alle dagen is er een randprogrammering met de expositie ‘Mini Queens’ van Stacey Esajas.

De digitale brochure kunt u hier bekijken:

Het African Diaspora Performing Arts festival komt mede tot stand met financiële bijdrage van: Provincie Noord-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost), Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het AMVJ Fonds. 

Projectteam: Otmar Watson (zakelijk en artistiek leider), Taneesha Sijmons (PR + marketing), Reanchello Anastacia (productie) en Aisha Martina (productieleider) 

Project details