Black History Month Amsterdam

Black History Month Amsterdam

Untold heeft in juni 2018 haar 1e Black History Month Amsterdam project succesvol georganiseerd. Dit project was in het kader van 155 jaar afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij door Nederland in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Juni 2019 zal Untold opnieuw in verschillende stadsdelen een Black History Month programma opstellen en uitvoeren. Het thema kolonialisme, slavernij en de Afrikaanse geschiedenis voor de slavernij worden in alle facetten en door middel van verschillende activiteiten (o.a dialogen en film) overgebracht naar kinderen en jongeren die woonachtig zijn in Amsterdam. De Black History activiteiten vinden in een aantal wijken in Amsterdam plaats. Hierdoor worden er verschillende verbindingen gecreëerd en zichtbaar gemaakt als het gaat om kolonialisme en het slavernijverleden. Ook vinden er een aantal activiteiten op scholen plaats in Amsterdam Zuidoost. De Black History Month Amsterdam start op zaterdag 1 juni en eindigt op zaterdag 29 juni.

Programma Black History Month Amsterdam

Na een geslaagde openingsavond afgelopen zaterdag 1 juni zullen er nog veel meer interessante workshops, tours, voorstellingen en seminars aan bod komen.

Zo hebben we de voorstelling Konfo Junior voor kinderen op maandag 10 juni in de theater van de Centrale OBA. Konfo Junior is een muziek- en dansvoorstelling van Untold voor kinderen vanaf 6 jaar oud over spiritiuele kracht in de verschillende fases van geestelijke ontwikkeling uitgebeeld met Afrikaanse en Afro-Carabische dans, muziek, symboliek en zang. De voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met de OBA. Konfo Junior is interactief en neemt kinderen op speelse wijze mee in de wereld van spiritualiteit.

Een nieuwe activiteit dit jaar is het Black History Symposium, wat plaatsvindt op woensdag 19 juni in het Bijlmer Parktheater met als thema: Afrocentrische geneeswijze voor, tijdens en na de Trans-Atlantische slavernij. Sprekers zijn May Akoeba en Kofi Orunmila van Blaka-Online en Giovanni Ravenberg van Electric Food (Suriname).

De Black Motivational Youth Award (BMY Award) die op vrijdag 28 juni gepland stond, wordt verplaatst naar zaterdag 25 oktober 2019!

De Black History maand wordt afgesloten op zaterdag 29 juni met de premiere van Untold nieuwste theatervoorstelling genaamd Sreka in het kader van 10 jaar jubileum van het Bijlmer Parktheater. De voorstelling Sreka is het vervolg op de succesvolle theatervoorstelling OBIA die gezorgd heeft voor alleen maar volle en uitverkochte zalen. In de voorstelling Sreka ondergaat een jongeman een belangrijke spirituele zuivering om ongewenste negatieve energie kwijt te raken. Hierdoor komt hij weer in een positieve geestelijke balans. Sreka is al reeds uitverkocht.

Samenwerkingspartners zijn: OBA, Swazoom, Bijlmer Parktheater, Black Harmony, Eternity Percussion, Blaka-Online, Going-Social en het Fonds voor Zuid-Oost. 

Black History Month Amsterdam is financieel mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam in het kader van Gedeelde Geschiedenis. 

Op de flyer zijn de exacte data, tijden en toegangsprijzen te zien.

Black History Month flyer

Stichting Untold

Untold biedt een uniek aanbod aan kinderen, jongeren en volwassenen als het gaat om het beoefenen van kunstdisciplines op het gebied van Afrikaanse dansstijlen, muziek en theatervormen.

Het empoweren van jongeren is een belangrijke activiteit waar Untold zich mee bezighoudt, naast talentontwikkeling, cultuureducatie en professionele producties.

Untold vindt het van belang om jongeren, en Afro Nederlandse jongeren in het bijzonder, bewust te maken van hun collectieve identiteit, historie en toekomstperspectief.

In opdracht van de Gemeente Amsterdam organiseert Untold activiteiten in het kader van het slavernijverleden. Het project Our Story wordt ingevuld middels een educatieprogramma voor tieners en jongeren met als thema Gedeelde Geschiedenis.

Project details